Студенти от 11 държави бяха посрещнати на 23 септември 2022 година в Пловдивския университет по програма „Еразъм+“. Доц. д-р Надя Чернева, заместник-ректор по международно сътрудничество, доц. д-р Борян Янев, институционален Еразъм-координатор, както и отдел „Международно сътрудничество“ ги приветстваха с добре дошли, като им пожелаха здраве, ползотворна мобилност и незабравими моменти в Пловдив.


В началото на срещата беше показан филм за участието на университета в програмата, специално подготвен като част от събитията, посветени на 60-тата годишнина на пловдивската Алма матер. Основен момент в първата част от деня беше презентация, която запозна студентите с историята, структурата и дейността на Университета, както и с условията и предимствата на студентското ежедневие и обучение – с акцент върху практическата им ориентация и адаптация към новата културно-образователна среда. На срещата присъстваха координатори и представители на различните факултети, които обсъдиха със студентите предстоящотото им обучение.


Своеобразен финал на деловата част стана видео на двама студенти от Полша, които споделиха опита и оценката си за обучението и практиката си в Пловдивския университет, оставили ярка следа както в професионалното им израстване, така и личния им свят.

Следобедните часове бяха посветена на обиколка и запознаване с различни сгради, библиотеки и центрове на Университета.

Традиционна разходка в централната част на Пловдив превърна следващия ден в изключително приятно изживяване за новите Еразъм-студенти. Те се запознаха отблизо с културно-историческото наследство на Древния град. Посетиха Античния театър и Регионалния етнографки музей. Докоснаха се до българския бит и традиции. Силно впечатлени бяха от красотата и изяществото на българските шевици, както и от звучните музикални инструменти. Много от тях споделиха, че биха искали да прекарат живота си в живописния дом, в който се помещава етнографският музей.

В непринудена атмосфера студентите се насладиха на традиционна българска кухня. Разговаряйки оживено, споделяха сходствата и различията между българската кухня и порядки и тези в родните им страни. Впечатлени от българската култура, голяма част от студентите пожелаха да изучават български език и български фолклор в Пловдивския университет.

Кулминация на обиколката стана посещението на Епископската базилика, където великолепието и съвършенството на всеки детайл в мозайките предизвикаха всеобщо възхищение.

В следобедните часове на следващия ден Пловдивският университет посрещна представителите на Erasmus Student Network и чуждестранните студенти от всички университети в Пловдив. Организацията включва млади мотивирани и отговорни хора, които с радост подпомагат академичния обмен на студенти и се стремят да направят престоя им по-лесен и приятен. Принципът “Students helping students” е ключов в тяхната работа.

В приятелска атмосфера студентите бяха запознати със структурата и основните функции на ESN, получиха информация за предстоящите събития, организирани от асоциацията. В многобройни фотографии студентите запечатаха първите споделени емоции и незабравими моменти.

Цанка Ангелова
Отдел „Международно сътрудничество“