Еразъм-студенти от Чехия, Германия, Украйна, Унгария, Гърция, Испания и Турция успешно стартираха образователния си обмен по програма „Еразъм+“ в рамките на летния семестър на 2023/2024 акад. година в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Традиционните Ориентационни дни, организирани за чуждестранните студенти от отдел „Международно сътрудничество“, продължиха три дни – от 14.02.2024 г. до 16.02.2024 г.
По време на встъпителната си презентация в зала „Компас“ екипът на Отдела поздрави студентите с добре дошли, като им пожела ползотворен образователен обмен и приятен престой в Пловдив.

Експерт Димитър Карамитев запозна студентите с историята на България и Пловдив, структурата и дейността на Пловдивския университет, условията на обучение, живота в общежитията и възможността за изучаване на български език в Пловдивския университет. На срещата присъстваха и Еразъм-координатори и представители на различните факултети, които въведоха студентите в детайлите на образователния процес, разясниха учебните им разписания, както и спецификата на предметите, избрани от студентите.

В програмата на първия от Ориентационните дни се включи и представител на ESN Пловдив, който разказа на присъстващите за предстоящите събития, предвидени за Еразъм-студентите в града, графика на пътуванията и възможността за получаване на ESN студентска карта.
Екипът на отдел „Международно сътрудничество“ и Еразъм-доброволците на Университета разведоха гостите из сградите, библиотеките и центровете на Университета.

Програмата на Ориентационните дни продължи на 15.02 с разходка из централната част на Пловдив. Студентите се запознаха отблизо с културно-историческото наследство на Пловдив – емблематичните му културни и архитектурни забележителности.
Посещение на артистичното с. Старо Железаре и гр. Хисаря на третия ден завърши програмата на събитието.
Анастасия Кехайова
Отдел „Международно сътрудничество“